Ritmus Táncegyüttes

A Ritmus Táncegyüttes 2012 tavaszán alakult két régi, fiatalokból álló tánccsoport, az Alsózsolcai Ifjúsági Táncklub és a Táncbarátok Köre egyesülésével. A csoport egyaránt táncol társastáncokat és néptáncot is. 2012-ben Szegeden a Népek tánca, népek zenéje országos versenyen arany minősítést kaptak a Bodrogközi táncok című produkciójukért. Vezetői és koreográfusai: Fáklya Tiborné, Fügeczkiné Balogh Mária, Szaláncziné Somos Zsuzsanna és Pappné Berei Éva.
A Ritmus Táncegyüttes hétfőn és pénteken 1800 órától tartja próbáit.

Alsózsolcai Ifjúsági Táncklub

Az Alsózsolcai Ifjúsági Táncklub 1996-ban alakult fiatalokból álló formációs táncokat bemutató csoport. A klub megalakulásának ötletét az akkori Herman Ottó Általános Iskola végzős diákjai és a táncokat betanító tanárai vetették fel, hiszen az iskolában már abban az időben is népszerű volt a tánc alapjainak elsajátítása. Azon túl pedig helyi szinten, az iskola falain kívül is folytatni kívánták a már betanult és az új koreográfiák bemutatását. Összesen négy generáció fiataljai szórakoztatták a közönséget, hiszen rendszeres fellépői voltak a helyi rendezvényeknek, szomszédos községek eseményeinek, de a megye számos településén is sikerrel mutatkoztak be. Nemzetközi szinten ugyancsak több alkalommal vitték jó hírét városunknak, így például táncoltak Lengyelországban és Szlovákiában is. A fellépéseken túl versenyeken is megmérettették magukat, regionális és helyi amatőr tánctalálkozókon több ízben nyertek el első helyezést:
– Diákok Formációs Táncversenyén Miskolcon két alkalommal első helyezést, egyszer pedig különdíjat kaptak;
– kétszer kaptak arany, egyszer ezüst minősítést;
– továbbá 2008-ban a IX. Regionális Amatőr Tánctalálkozón Hajdúnánáson első helyezést értek el.
Emellett 2003-ban megkapták a Fiatalok Alsózsolcáért elismerő kitüntetést is.
A csoport vezetői és koreográfusai voltak: Fáklya Tiborné, Fügeczkiné Balogh Mária és Szaláncziné Somos Zsuzsanna.

Táncbarátok Köre

A csoport a Benedek Elek Általános Iskola diákjaiból alakult 2000-ben, 2008-tól pedig a Közösségi Ház adott otthont a Táncbarátoknak. Elsősorban társastáncokat adtak elő, 2009-től pedig néptánccal is bővült a repertoárjuk. 2009-ben megkapták a Fiatalok Alsózsolcáért elismerő kitüntetést. A csoport alapítója és első vezetője Szoboszlai Anna(†) volt, akinek emlékére minden év júliusában megrendezésre kerül az Anna napi lakodalmas bál. A csoport további vezetői és koreográfusai voltak:
Fáklya Tiborné, Fügeczkiné Balogh Mária, Szaláncziné Somos Zsuzsanna és Pappné Berei Éva.

Ritmus Táncegyüttes

A Ritmus Táncegyüttes Szegeden a “Népek tánca, népek zenéje” versenyen