Ritmus Táncegyüttes

ritmus tánc Ritmus

Ritm.TA Ritmus Táncegyüttes 2012 tavaszán alakult két régi, fiatalokból álló tánccsoport, az Alsózsolcai Ifjúsági Táncklub még aktív tagjai és a Táncbarátok Köre egyesülésével.

Táncbarátok Köre a Benedek Elek Általános Iskola diákjaiból alakult 2000-ben, 2008-tól pedig a Közösségi Ház adott otthont a Táncbarátoknak. Elsősorban társastáncokat adtak elő, 2009-től pedig néptánccal is bővült a repertoárjuk. 2009-ben megkapták a Fiatalok Alsózsolcáért elismerő kitüntetést. A csoport alapítója és első vezetője Szoboszlai Anna(†) volt.

Az Alsózsolcai Ifjúsági Táncklub 1996-ban alakult fiatalokból álló formációs táncokat bemutató csoport. A klub tagjai a Herman Ottó Általános Iskola végzős diákja voltak.

Versenyeken is megmérettették magukat, az alábbi eredményekkel:

– Diákok Formációs Táncversenyén Miskolcon két alkalommal első helyezést, egyszer pedig különdíjat kaptak;
– kétszer kaptak arany, egyszer ezüst minősítést;
– továbbá 2008-ban a IX. Regionális Amatőr Tánctalálkozón Hajdúnánáson első helyezést értek el.
Emellett 2003-ban megkapták a Fiatalok Alsózsolcáért elismerő kitüntetést is.
A csoport vezetői és koreográfusai voltak: Fáklya Tiborné, Fügeczkiné Balogh Mária és Szaláncziné Somos Zsuzsanna.

Két évig társas és néptáncot is táncoltak, azután már csak a néptánc maradt.

Koreográfusuk Pappné Berei Éva.

Színesítik településünk rendezvényeit fellépésükkel, emellett hagyományt teremtettek településünkön: Szoboszlai Anna emlékére 2009-től minden év júliusában Anna napi lakodalmas bált rendeznek, felelevenítve a régi lakodalmas néphagyományokat. Ezen a rendezvényen „megesketnek” egy táncospárt hazánk tájegységeinek a hagyományai alapján. Minden éven új koreográfiát tanulnak ezekről a tájegységekről, amelyet először a bálon adnak elő. 2011-ben „A népek tánca népek zenéje” országos versenyen arany minősítést kaptak.

2012-ben Erdélyben, 2014-ben Csehországban, 2019-ben Olaszországban jártak fesztiválon, vitték jó hírét településünknek.

2016-tól Holczer Andrea és Zelenák Ottó gyarapítja az együttes tudását.

Az együttes vezetői: Pappné Berei Éva és Szaláncziné Somos Zsuzsanna.
A próbákat a Közösségi Házban tartják hétfőn és pénteken este 7 órától.

2019-ben sikerült utánpótlás csoportot indítani Holczer Andrea és Zelenák Ottó vezetésével. A tervek szerint 2020-ban először mutatják meg tudásukat az Anna napi lakodalmas bálon.