A gyűjtemény

Alsózsolca város Helytörténeti Gyűjteménye a település központjában, a református templom szomszédságában, a Kossuth Lajos út 162. szám alatt található. A gyűjteménynek helyet adó épület és elődje mindig iskolaként vagy kántori illetve pedagóguslakásként funkcionált. A település Képviselő-testületének döntése nyomán 2009-ben megvásárolták a nagy telken álló házat, melyet kiállítási célra átalakítottak, s itt helyezték el Alsózsolca történetének fontos emlékeit.

Helytörténeti Gyűjtemény
A Helytörténeti Gyűjtemény épülete
Helytörténeti Gyűjtemény
… és az udvara

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítást – Farkas Ferenc gyűjtése nyomán, Bodnár Tamás levéltári kutatásait felhasználva – dr. Rémiás Tibor muzeológus állította össze. A sokszínű, érdekes anyag a bronzkortól napjainkig mutatja be tárgyak, tablók segítségével a 2011-ben fennállásának 730. évfordulóját ünneplő Alsózsolca, valamint az itt élő és valaha élt emberek történetét.

A 2010. december 19-én ünnepélyes keretek között felavatott új létesítmény nem csupán kiállítási célokat szolgál. Itt tartjuk az általános iskolások helytörténeti óráit, a honismereti táborok foglalkozásait, és egyéb zenés rendezvények helyszíneként is szolgál az épület szép, virágos kertje, udvara.

A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Bejelentkezni a Közösségi Házban vagy az alábbi telefonszámokon lehet: 406-432, 30-228-1774.