“A zene az kell!” megyei zenei tehetségkutató versenyről írták

"A zene az kell!" 2015Tessék énekelni!

Minden bizonnyal komolyan vették szüleik vagy tanáraik jó tanácsát azok a 7 és 30 év közötti fiatalok, akik kilépve komfortzónájukból, időt és energiát nem sajnálva részt vettek “A zene az kell!” megyei zenei tehetségkutatón Alsózsolcán, március 28-án.
A versenyt hat évvel ezelőtt álmodták meg a borsodi kisváros, és a vele szomszédos település, Sajólád közösségi házainak vezetői. Előbbi ezúttal a Fagi és Társa Kft-vel karöltve rekordszámú fiatalnak kínált bemutatkozási lehetőséget Miskolc és környékéről.
A zsűri székeiben Tunyogi Bernadett színésznő, Tallósné Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ (MKK) ügyvezetője, Mócz Ferenc iskolaigazgató és Cselepák Balázs énekes foglaltak helyet. A kezdeti lámpalázról a zsűri elnök, Falusi Mariann érkezése és egyéniségét tükröző, különböző színekben pompázó autója terelte el a figyelmet, aztán már az ifjú tehetségek kerültek reflektorfénybe.
A verseny szépen folyt a maga megszokott medrében, a selejtezőből csak a legjobbak juthattak tovább a délutáni döntőbe. Az öttagú zsűri mindössze pár alkalommal nyúlt a mikrofonhoz, hogy hangot adjon építő jellegű kritikájának: legtöbbször az életkorhoz nem illő dalválasztást és a külföldi dalok abszolút uralmát tették szóvá. Természetesen azt sem hagyták megjegyzés nélkül, ha senkivel össze nem téveszthető egyéniség, vagy páratlan hang töltötte be a színpadot.
Utóbbira kiváló példa volt a francia kuriózummal érkező Ács Polett, vagy a pop-rock kategóriában induló Grimon Ákos, aki mély tónusú, Josh Turner-re hajazó orgánumával valamennyi hölgy szívét megdobogtatta. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a legtöbb különdíjat zsebelhette be, a naptárát elnézve fellépések tekintetében biztosan nem fog unatkozni egy darabig…
A jövő tehetségeként aposztrofált Galovics Bernadett az Eurovíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő Boogie méltán híres Parfüm-jét árasztotta a levegőbe, Jurák Lili pedig már rutinos musical énekesként biztosította be helyét kategóriája élén. Kovács Eszter magabiztos énektudásának, kiváló dalválasztásának és nem utolsó sorban szakmai felkészültségének köszönhetően emelhette magasba a kupát, gyarapítva a verseny abszolút győzteseinek névsorát.
A zene az kell! – ékes bizonyítékai ennek azok a fiatalok, akik fellépési tapasztalatokkal gazdagodva önmagukat vállalták a színpadon. És olyan nevek, mint Simon Fruzsina vagy Pál Dénes, akik évekkel ezelőtt az alsózsolcai tehetségkutatót használták ugródeszkaként az országos sikerhez vezető úton. A zene az kell! Nem azért, hogy híresek legyünk. Hanem mert összetart és értéket teremt. Nem csak egyszer egy évben.

Kojsza Péter

“A zene az kell!” megyei zenei tehetségkutató verseny eredményei 2015-ben:

Abszolút 1. helyezett: Kovács Eszter
A jövő tehetsége: Galovics Bernadett

7-10 évesek pop-rock
1. Oroszi Laura
2. Oroszi Márk
7-10 évesek musical
1. Oroszi Márk
2. Oroszi Laura
11-15 évesek pop-rock
1. Czelláth Panna
2. Gulyás Zorka
3. Benedek Eszter
11-15 évesek musical
1. Ozsváth Bettina
2. Balogh Zoé
3. Bagjos Dóra
16-30 évesek pop-rock
1. Ács Polett
2. Grimon Ákos
3. Urbanovics Vivien
16-30 évesek musical
1. Jurák Lili
2. Muri Attila
3. Turóczi Eszter